VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA
Nízkosacharidová kuchařka
Všichni, co o nízkosacharidové stravě něco ví, tak je to slovo „dieta“ tahá za uši. Ano, přesně tak, není to žádná dieta, ale styl stravování. Přes to všechno, je to nejvíce vyhledávaný odkaz na internetu, co se týká low carb stravy.
Rozdíl je v tom, že dieta je něco krátkodobého, ale tento druh stravování chceme udržet po dlouhou dobu.
Základní pravidla:
1) Jezte pouze základní potraviny v nejpřirozenější podobě jako je maso, vejce, zelenina a mléčné výrobky.
2) Vyhýbejte se bílému cukru a průmyslově zpracovaným potravinám s přidanými nezdravými látkami.
3) Běžné sacharidové přílohy jako je pečivo, rýže, brambory, knedlíky a těstoviny nahraďte zeleninou nebo novou verzí příloh jako je například květáková rýže nebo dýňové pyré.
4) Základ jídelníčku tvoří bílkoviny – maso, vejce, ryby, vnitřnosti, mléčné výrobky. Kombinace bílkovin a zeleniny by měla tvořit součástí každého jídla. Množství bílkovin na našem talíři by mělo být o velikosti naší dlaně.
5) Zeleninu jezte v jakékoliv úpravě. Preferujte zelenou zeleninu, ta má nižší množství sacharidů než červená. Například: fazolky, brokolice, listový špenát, rukola, květák a cuketa. Denně bychom měli zkonzumovat 400-500 g zeleniny a měla by vždy tvořit polovinu našeho talíře.
6) Třetí složkou jsou zdravé tuky jako například olivový olej, avokádo, kokosový olej a ořechy. Ty by měly tvořit množství na talíři o velikosti našeho palce.
První kroky
Jak vařit a péct z low carb surovin najdete v mých kuchařkách zde: http://eshop.lenyinspirace.cz/
Přeji vám hodně zdaru v nízkosacharidovém směru vaření.