VELIKONOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA
Nízkosacharidová kuchařka
Low carb mazanec, stejně jako vánočka, je tak trochu kuchařská výzva.
Všichni známe kynutou klasiku z bílé mouky, ale jak si poradit s těstem, které neobsahuje žádný bílý cukr a minimum ostatních sacharidů, díky kterým nám těsto kyne.
Proces kynutí v těstě závisí na dostupnosti cukru pro kvasinky. I když mandlová mouka obsahuje určité množství přirozených sacharidů, tak sladidlo xylitol má jiné vlastnosti než bílý cukr, což může způsobit, odlišný proces kynutí. To znamená, že proces kvašení bude probíhat pomaleji nebo méně účinně.
Doporučuji trochu experimentovat s xylitolem a jinými zdroji cukru, protože i přidaný bílý cukr je zcela spotřebován v kvasném procesu při samotném kynutí. Tak se nemusíme obávat zde lžičku cukru přidat i když se mu v low carb stravě vyhýbáme.
Existuje několik technik, které nám pomohou, aby těsto z mandlové mouky a sladidla lépe kynulo:
Abych si ověřila, jak tato doporučení fungují, tak jsem se rozhodla pro upečení 2 variant. Nejprve jsem upekla mazanec kynutý a podle stejného receptu jsem udělala i druhý mazenec, ale nadlehčený pouze kypřícím práškem.
Recept:
Postup:
Na kvásek si ohřejeme mléko cca 40 °C, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Misku přikryjeme a odložíme na teplé místo a počkáme až kvásek zvětší svůj objem. Buďte trpěliví.
Mezi tím si dáme do sekáčku mozzarellu bez nálevu, 2 vejce, sladidlo a rozpuštěné máslo. Vše rozmixujeme do hladké konzistence. Tento krém nalejeme do hnětací mísy, přidáme ostatní ingredience a nakonec vykynutý kvásek.
Vše uhněteme hnětačem do kompaktního těsta, které se nebude lepit na stěnu mísy.
Z těsta vytvarujeme bochánek a ještě dáme do tepla dokynout. Nečekejte velkou změnu, bochánek se mi jen mírně zaoblil. Rozšleháme 1 vejce a bochánek potřeme, nakrojíme do kříže a posypeme sekanými mandlemi.
Pečeme 25 minut na 170 °C. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme rozmixovaným xylitolem.
V řezu je bochánek, hutný a kompaktní a má typickou chuť a vůni kynutého pečiva.
Můj názor:
Nějakou nadýchanost od kynutého bochánku, ale nečekejte. Prostě od surovin bez lepku se lehkosti nedočkáte. Příště vyzkouším přidat dvojitou dávku droždí +1 lžičku kypřícího prášku a hodně trpělivosti.
I tak budu čekat na malý low carb zázrak.
Třeba tento trik vyzkoušíte dříve než já, tak mi dejte vědět, jaký máte výsledek.
Tady je druhá varianta bez kynutí.
Recept:
Z receptu na kynutý bochánek vynechte suroviny na kvásek t.j. droždí mléko a cukr.
Postupujte dle návodu a v poslední fázi přidejte 1/2 prášku do pečiva. Já jsem dala celý, ale už to bylo trochu znát na chuti.
Tady je výsledek:
Přestože jsem použila na oba mazance skoro totožné ingredience, tak se mi bochánek s kypřícím práškem mírně zploštil a konzistence byla více drobivá.
Z toho porovnání tedy vyplývá, že kynutá varianta si lépe podržela svůj tvar a tedy kvásek opravdu zapracoval i když to na první pohled nebylo tak viditelné. Oba výsledky byly velice chutné a díky mozzarelle, kterou moc ráda používám, bylo těsto krásně vlhké. V kynuté variantě byla navíc typická chuť kterou od kynutých těst očekáváme.
Tak to je výsledek mého malého průzkumu. ☺
Pokud budete mít vlastní zkušenosti, tak budu ráda za komentáře.
Přeji krásné jarní svátky a ať se vám v kuchyni daří.
Pokud hledáte další jarní recepty, tak pro vás mám Velikonoční low carb kuchařku.
Podrobnější informace o kuchařce jsou ZDE.