VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová kuchařka

Low carb noky

Dlouho jsem hledala tu pravou ingredienci, která by byla vhodná na low carb noky či knedlíky. Ano, opět je to má oblíbená mozzarella. Prostě na ní nedám dopustit. Tentokrát jsem zkoušela noky, které jsme v naší restauraci podávali ke kysanému zelí s pečeným králíkem. Myslím, že noky měly velký úspěch.

Recept na noky /6 porcí/:

  • 1 mozzarella bez nálevu
  • 3 vejce
  • 100 g parmazánu
  • 20 g másla
  • 150 g mandlové mouky / lze použít např. i slunečnicovou/
  • 50 g  psyllia
  • sůl

Mozzarellu rozsekáme v sekáčku a dáme na 1 minutu do mikrovlnné trouby. Mezi tím si rozmixujeme vejce a rozpuštěné máslo, následně přidáme ostatní ingredience včetně mozzarelly.

Zkušební várka se mi zdála barevně mdlá, tak jsem si trochu pohrála a přidala jsem
100 g dýňového pyré, které vytvořilo krásnou žlutou barvu.

Těsto jsem si rozprostřela na fólii, pevně zabalila a nechala 2 hodiny tuhnout v lednici. Občas jsem je otočila a vytvarovala oválný tvar.

Po utuhnutí jsem krájela 1 cm široké knedlíčky, které jsem jemně zmáčkla vidličkou.

Noky jsem naskládala na olejem namaštěný plech a na pekla v páře 10 min na 100 °C . V domácích podmínkách stačí dát do trouby další plech s vodou, aby se při pečení vypařovala. Zkoušela jsem také hotový nok osmažit na oleji a opět mile překvapil, jak byl křupavý.

S těstem si můžete hezky hrát, třeba udělat knedlíky tak, že si připravíme menší ovály stočené do folie, které vaříme 20 min ve vodě. Po vyndání necháme dostatečně dlouho vychladnout, nejlépe v lednici.

Hotové noky omastím olivovým olejem či sádlem, aby se mi nelepily.

Dobrou chuť.

low-carb-noky

Další inspiraci na zdravé vaření a pečení najdete v mých kuchařkách: E-shop Leny inspirace

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře
  1. Tereza napsal:

    Vyzkoušela jsem noky a super

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů