VELIKONOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová kuchařka

Zastavení s tartaletkou

Dnes jsem se na chvíli zastavila…

Přestože peču low carb dobroty pro veřejnost skoro 2 roky, málo kdy ochutnám celý dezert. Spíše se soustředím na vyladění chuti jednotlivých krémů a polev.

Dnes ráno jsem pracovala na vytvoření kompozice pro focení čokoládových tartaletek do své nové kuchařky. Fotce vždy prospěje, když divák vidí, jak dezert vypadá i uvnitř v řezu, tak jsem jí tedy rozkrojila, a hned je vidět, co se skrývá uvnitř za náplně.

Co s rozkrojenou tartaletkou, tak jsem jí ochutnala….  No musím říci, že mě ohromila svoji jemnou a vyváženou chutí. Ani moc sladká ani málo. Čokoláda a smetanový krém se krásně snoubily s brusinkovou LC marmeládou, kterou jsem si nedávno udělala.

Říká se, že samochvála smrdí, ale byla to prostě lahoda, která překvapila i mě. Jak jsem si tak seděla u svého foto-koutku a vnímala ty chutě všemi smysly, uvědomila jsem si, že bych toto měla dělat častěji u svého jezení. Ten pocit mixu příjemných chutí si budu dlouho pamatovat. Je to tím, že jsem jim věnovala svoji plnou pozornost.

Jsem zvyklá, že mi zákazníci dávají příjemnou zpětnou vazbu, jak jim low carb dezerty a dorty z mé kuchyně chutnají. Moc mě to těší a vždy mě to zahřeje u srdce. Je to takový důkaz, že jdu správnou cestou. Pro mne osobně to ale neznamená, že se tady dmu pýchou u každé pochvaly. Spíše to beru jako důkaz toho, že pracuji s krásnou pozitivní energií, která dělá lidem radost.

Tyto low carb zákusky bez mouky a cukru si mohou dopřát i např. diabetici, kteří se musí v této oblasti hodně omezovat nebo ti, kteří se chtějí vyhnout cukru a třeba někdo, kdo si chce jen občas zamlsat ve zdravější formě.

Vždyť o tom to je, aby nám náš život dělal radost a abychom si vytvořili čas na malý relax v kavárně u kafíčka s příjemnou společností. Jsem ráda, že moje dezerty u těchto chvilek mohou být a dokonce sehrát i významnou roli k ještě větší spokojenosti. Za to mi to neustálé vymýšlení nových kombinací chutí a dekorací LC dezertů opravdu stojí. Utvrzuje mne to v tom, že má radost vkládaná do pečení je v nich cítit.

Práce v kuchyni je taková trochu osamocená a o to víc je pro mne zpětná vazba od zákazníků důležitá.

Já dokonce tu samotu a klid v kuchyni vyžaduji. Nemám ráda, když jsem vyrušovaná vnějšími vlivy. Chci se soustředit na svoji práci a když nevnímám plynutí času kolem, tak teprve v tuto chvíli mi naskakují v mysli ty nejlepší nápady a vlévá se mi do žil ta nejlepší tvořivá energie a představivost.

A jak vlastně to low carb pečení u mne vypadá? Nedržím se striktně nějakých receptů, já jednoduše jen přidávám a přisypávám netradiční suroviny a baví mě, když vzniká něco nového a nečekaného.

Tento styl pečení a vaření mi trochu stěžuje práci na mých kuchařkách. To neustálé vážení surovin mě trochu zdržuje, ale pokud recept chci zachytit i pro ostatní, tak se nedá nic dělat.

Občas ze svých receptů čerpám, když zrovna spěchám, nebo není v kuchyni ta klidná atmosféra. V mém případě, kdy peču v kuchyni restaurační a s kuchaři se tam musíme za plného provozu míjet a snažíme se nepřekážet si navzájem, tak o nějakém klidu či plynutí při mé tvorbě nemůže být ani řeči. O to více si to užívám večer nebo o víkendu, když je kuchyň jen pro mne.

Ale zpátky k mé dnešní chvilce s tartaletkou, ta její překvapivá vyvážená chuť mě na chvíli zastavila a já jsem se plně soustředila pouze na své chuťové buňky a plně jsem si jednotlivá sousta vychutnávala.

Ano, tak by to mělo být. Své chutě bychom měli takto koncentrovaně vnímat častěji.  Vychutnat si plně každou lžičku něčeho dobrého, protože si v naší mysli déle uchováme ten příjemný pocit a naše tělo a chutě nebudou bažit po další porci navíc. Takto vnímané jezení nás plně uspokojí. Cítíte to také tak?

Možná, že k tomuto uvědomělému jezení nás trochu donutí i vyšší cena těchto LC dezertů.  Ano, je a musí být vyšší, protože použité suroviny jsou kvalitní a hlavně zdravé. Proto si nákladnější investice do svého sladkého prožitku více vážíme a tím vychutnáváme pomalu a o to si svůj prožitek prodloužíme.

Tak vám přeji hodně takových zastavení.

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů