VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová kuchařka

Moje setkání s ledovou vodou

Pohled na hladinu jezírka, ve kterém se blyštily kamínky v ranním slunci, mě lákal a přitahoval. Současně však tento pohled ve mně vyvolával obavu, strach, nejistotu, ale také velkou výzvu.

Toto všechno se mi honilo hlavou, když jsem přijela na místo, kde jsem chtěla najít trochu větší vnitřní porozumění a vyzkoušet, zda moje tělo vydrží ponoření do chladné vody bez následků. Nevím, co mě sem táhlo, snad protože mám ráda výzvy… nebo prostě už jen proto, že nemám tolik času, abych je opomíjela.

Nejsem žádný otužilec, většinu svého života jsem se balila do teplého oblečení, spát chodila v ponožkách a s peřinou přitaženou až ke krku. Trpěla jsem pocitem studených nohou a rukou, proto se rukavice staly nedílnou součástí mé kabelky již od podzimu.

Co mě vlastně vedlo k tomuto rozhodnutí, že vyzkouším něco, čeho se celou dobu obávám. Odpověď je jasná: zlomit to.

V poslední době se kolem mne objevili lidé, kteří vyzkoušeli  Wim Hof Metodu otužování a přineslo jim to do života něco nového. Porozumění svému tělu, posunutí svého limitu, co jsou schopni vydržet, ale také příval energie. Především však posilnění víry v sebe, že žádná překážka není nepřekonatelná.

Nevrhám se do ničeho po hlavě a nepřipravena. Proto mě zaujala propracovaná a ověřená metoda otužování od ledového muže Wim Hofa.

Tento člověk, za nímž stojí velmi silný osobní příběh, chtěl pomoci sám sobě přežít tragédii ve své rodině a k tomu mu pomohl jeho vlastní dech, práce s ním a otužování. Toto je to tajemství, na jehož základě jeho následovníci dokáží překonat svůj strach ve své mysli a klidně se ponoří to ledové vody bez toho, aby začali panicky lapat po dechu nebo to odnesli silnými nachlazením.

Rozhodla jsem se toto všechno vyzkoušet.

Nabídka WHM kurzů je docela široká, ale já chtěla něco speciálního. Protože svoji vášeň pro low carb stravu stále obohacuji, tak sledování ostatních inspirativních kuchařek na síti, je pro mne hodně poučné.

Již dlouho sleduji kuchařku KAMU, která je sice ve věku mé dcery, ale možná právě proto mě fascinuje, jakým stylem předává ona svoji vášeň, energii, recepty, ale také hlavně svůj osobní příběh.

Takže, když přišla nabídka WHM kurzu pořádané Kamu a navíc obohacené jejím zdravým jídlem, neváhala jsem ani minutu. Byl to pro mne neuvěřitelný zážitek.

Statek na odlehlém místě nad Rokycany byl ideálním místem, kam se sjeli lidé, kteří v sobě chtěli něco nového objevit. Bylo překvapivé, jaká mezi námi panovala souhra i když každý měl jiný důvod, proč zde byl, každý měl svůj vlastní boj.

Základem této metody je dechové cvičení, které naše tělo připraví na cokoliv.  Hluboké nádechy a také zadržení dechu, dodají našemu tělu potřebný kyslík do poslední buňky v těle.

Při praktikování tohoto cvičení s dechem jsem v průběhu hodiny této činnosti měla docela silné vize. Viděla jsem opět ty lesklé kamínky tentokrát v potoku, který mě přitahoval a bílou záři kolem svého středu těla.

Cítila jsem také silné brnění kolem úst, v rukou a nohou. Možná jsem při dlouhém zadržení dechu i na pár vteřin ztratila vědomí nebo jsem jen usnula, nevím. Pocit, že se mi přeskládala celá páteř se ještě víc umocnil, když jsem se měli po této intenzivní dýchací hodině otočit na bok. Cítila jsem velkou úlevu v bederní části, kde jsem často mívala bolesti.

Náš dech je samo léčivý, teď už to vím.

A jdeme na to.☺

Před samotným ponořením do jezírka s vodou o teplotě 2 °C jsme venku v plavkách a naboso, prováděli zahřívací cviky, což byla také důležitá fáze přípravy. Nakonec za silné podpory bubnování jsme se po skupinách postupně nořili do vody.

Video z kurzu zde, délka 5 min.

Můj první dojem… toto že je ta ledová voda, které jsem se tak děsila? Prostě jsem sice chlad cítila, ale jen takový povrchový.

V žádném případě to nebyla nějaká panika nebo dovnitř vstupující chlad, který jsem zažívala někdy doma při sprchování ledovou vodu.  Jednoduše přes tu bariéru mého okysličeného těla žádná zima neprošla. To bylo překvapivé zjištění, ono to fakt funguje!

Až jsem byla trochu „zklamaná“, že to bylo tak jednoduché. ☺ Možná hrála roli soudržná atmosféra či víření bubnu, ale byl to především můj dlouhý výdech, na který jsem se koncentrovala a držela se ho celou silou své mysli. Ten mě vedl a umožnil pobýt ve vodě déle než určené 2 minuty, tak jsem nakonec vydržela celé 4 minuty. ☺

Teprve při  opětnovném zahřívacím cvičení,  jsem si uvědomila, že mám úplně bílé dlaně a dost červené nohy, končetiny mě začaly pálit až teď.

Pak už následovala rychlá sprcha (to že v celém objektu neteče teplá voda si někdo poprvé všimnul až druhý den ráno) ☺. Zklidnění v meditační místnosti a sdělování pocitů, mělo také velký význam. Milá jóga na rozproudění krve, byla krásným zakončením silného zážitku.

Nemohu opomenout i nevšedně servírované vegetariánské jídlo od Kamu a s její příjemnou prezentací. Toto nám všem dodalo opojný pocit, že jsme pro sebe udělali něco moc důležitého i když dnes to byl jen první krok na naší cestě.

Je to nezapomenutelný zážitek, který rozhodně doporučuji každému. Vyhradit si čas jen pro sebe, pro práci na svém těle a mysli, je jedinečný dar, který si můžeme dát.

Žijeme v klidné době, obklopeni pohodlím, kde nám technologie usnadňují život a tím ztrácíme kontakt s přírodou a se sebou.

Obnovení zašlé lidské síly a posunutí hranic našeho těla nás opět přivádí  zpět k přírodě. Věřím, že jsme vybaveni samo léčivou schopností, stačí jí jen otevřít svoji mysl a odhodit svůj přirozený strach.

Tato změna nám v našem životě přinese mnohem více, než si ze začátku uvědomujeme.

Čas neutíká, ale náš život ano….

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů