VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová vánoční kuchařka

Hraběnčin štrůdl

Low carb štrůdl z cukety

Tento štrůdl jsme doma pekli z domácích jablek a patřil k mým nejoblíbenějším. Vyzkoušela jsem low carb variantu a musím říci, že je to k nerozenání od originálu. Možná, že i o trochu lepší.

Recept

Základní těsto:

  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 60 g xylitolu
  • 60 g kokosové mouky
  • 150 g mouky z vlašských ořechů/mandlové
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů

Náplň 1:

  • 1 zelené kyselé jablko
  • 1 střední cuketa
  • 30 g xylitolu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 30 g kokosové mouky
  • 1 lžíce skořice

Náplň 2:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 4 žloutky
  • 50 g xylitolu

Náplň 3:

  • 4 bílky
  • 20 g xylitolu
  • 20 g mandlí sekaných nahrubo

Recept se skládá z několika náplní, ale nenechte se odradit, výsledek stojí za to.

  1. Jako první nastrouháme cuketu i se slupkou, posolíme špetkou soli a necháme 10 minut vypotit. Potom ručně přes síto vymačkáme z cukety veškerou vodu.
  2. Nastrouháme i jablko a spojíme s cuketou. Přidáme ostatní suroviny z náplně 1 a odložíme stranou.
  3. Na základní těsto smícháme suroviny v kuchyňském robotu. Část těsta, asi 1/3 oddělíme a dáme do mrazáku. Zbylé těsto dáme na plech na pečící papír a uhladíme do roviny.
  4. Připravíme si náplň 2 smícháním tvarohu, sladidla a žloutků.
  5. Na náplň 3 vyšleháme bílky se sladidlem do pevného sněhu.
  6. Jako první dáme na základní korpus tvarohovou náplň.
  7. Následně přidáme cuketovou náplň.
  8. Jako poslední jemně rozprostřeme bílkovou náplň, kterou posypeme nastrouhanou částí těsta z mrazáku. Dozdobíme sekanými mandlemi.Pečeme na 180 °C cca 30 minut.

    Náhrada jablek za cuketu není chuťově rozpoznatelná a bílková pěna dělá štrůdl nadýchaný, proto se asi jmenuje hraběnčin.

Chutná skvěle!

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů