VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA
Nízkosacharidová kuchařka
Vždy jsem chtěla v životě něco tvořit, aby byl výsledek brzy viditelný, abych mohla uplatnit svou kreativitu a abych zažívala určitou formu volnosti. To vše se nyní děje. Prostě vařím a peču pro radost svojí a co hlavně, dělám svými výtvory radost i ostatním. Současně také posouvám veřejné stravování ze zajetých sterotypů.
Přestože cukrařina není můj původní obor a možná právě proto, nejsem svázaná zajetými procesy a recepty. Vždy mě to v kuchyni bavilo, ale nikdy jsem si nemyslela, že se to stane mojí velkou vášní. Pamatuji si, že jsem si kdysi říkala, upekla jsi to Lenko dobré, ale o to víc bude tě to svádět, aby sis dala víc než jeden kousek. Vždy jsem si vyčítala, že bych to sladké neměla jíst.
Jsem malé podsadité postavy, tak každý kilogram navíc je na mě ihned znát. Bojovala jsem s tím vědomě či nevědomě celý život, vyzkoušela kde co, intenzivně jsem cvičila, ale moc velký vliv to na mou postavu nemělo.
Až jsem objevila zlatý grál… a to low carb stravování. Konečně smysluplný a hlavně udržitelný postup, jak dávat svému tělu přirozené a vyvážené potraviny. I když se mi vyloučení mouky, cukrů a škrobů zdálo zprvu složité, brzy jsem si osvojila základní zásady a přehled povolených surovin již nebyl tak složitý, jak se původně zdálo.
Přineslo mi to nečekané benefity ve formě přirozeného zhubnutí, vyčištění pleti a hlavně vysazení léků na vysoký tlak. Ty následné přínosy jsem si uvědomila až později.
Najednou jsem objevila úžasný zdroj informací, receptů a motivace. Měla jsem chuť vyzkoušet ty nečekané kombinace surovin a to kouzlení v kuchyni mě začalo fakt bavit. Po čase jsem své výtvory již připravovala nejen pro svou rodinu, ale i pro kamarádky a později i na objednávku.
S manželem vedeme na okraji Karlových Varů již skoro 30 let restauraci Sedlecká pivnice. Za tu dlouho dobu jsme zažili vrcholy i pády tohoto byznysu a už nás vlastně nemohlo nic překvapit. Jen to, jak je to stále náročný obor založený na práci s lidmi a pro lidi. Pro chod restaurace děláme své maximum, ale ne vždy to mělo vliv naši ziskovost nebo vnitřní spokojenost.
Už jsem opravdu nečekala žádné zázraky, ale po zavedení low carb stravy do našeho denního jídelníčku se začaly dít věci, ve které jsem už ani nedoufala.
Opět jsem pocítila, že má práce má opravdový smysl. Low carb strava má v poslední době velký nárůst příznivců a ti si nás prostě našli.
Musela jsem se zbavit i vlastních předsudků, že tento stravovací směr je ve skutečnosti jen pro ženy. Velký omyl. Dokonce i pravidelní hosté byli nadšeni z nové nabídky. Když vám pracant v montérkách řekne, že to dýňové pyré bylo prostě boží, tak si z toho sednete na zadek. Občas to vyvolá i takový waw efekt, kdy to hosté od pivnice opravdu nečekají.
Reakce hostů mě utvrzuje v tom, že low carb strava je správný směr. Nám jako provozovatelům to přináší nejen znovu nalezenou radost z naší činnosti, ale i dobrý pocit, že přispíváme ke všeobecnému zlepšení zdraví a současně měníme zavedené návyky.
V neposlední řadě vyšší zisk je příjemný vedlejší účinek, i když to nebyl náš provotní cíl. Rozhodně máme větší pocit vlastního uspokojení. A o to by mělo jít především.
Když potom upeču své vymazlené LC dezerty, krásně je nazdobím a pustím je tzv. do světa. Jak do toho reálného i toho virtuálního, dostanu takovou nálož pozitivní zpětné vazby, že mi to občas vyrazí dech.
Spokojenost zákazníků v kavárnách, kam své výrobky dodávám, mě moc těší a současně i reakce na facebooku Leny dezerty mě utvrzuje, že dělám něco, smysluplného a užitečného.
Ano, konečně žiji svůj příběh, o kterém ráda a s nadšením vyprávím.
Určitě zavítám do této restaurace. Už dlouho jsem neviděla tak zapálené majitele a hlavně chuť zbořit mýtus oblíbených jídel smazak versus kuřizek. Takže děkuji moc a držím pěsti. Jsme z Nové role A CHODOVA, TAKŽE CO BY KAMENEM….