Můj low carb kreativní svět

Co mi vstoupila low carb strava do mého života,  otevřel se mi zcela nový svět vaření a pečení a současně se mi zbořily veškeré hranice, ve kterých jsem se dosud pohybovala jako kuchařka. Hranice, kterými jsem se řídila od té doby, co mi základy vaření předala má maminka (je to zajímavé, ale čerpám z toho dodnes) a co mi oblast stravování začala být blízká.

Prošla jsem velkým vývojem od vaření pro svoji rodinu, pečení a přípravu bezlepkových a row dezertů pro své přátele nebo vedení vlastní restaurace s velkým stravovacím provozem. Lákala mě oblast nových trendů ve stravování a přemýšlela o tom, aby jídla pro mou rodinu, hosty a okolí byla ze zdravějších a přirozenějších surovin, než bývalo zvykem.

Odstraněním cukru a bílé mouky z mého života se něco zlomilo. Říká se že, když o něco přicházíte, tak na druhé straně něco nového získáte. V tomto směru se to u mě zcela potvrdilo.  Ano!

Zbořila jsem v sobě veškeré zábrany, hranice a naučené postupy, které mě omezovaly a stahovaly zpět.

Cítím, že možnost kombinovat navzájem různé suroviny, které bych před tím obcházela nebo je navzájem nepoužila, jsou vlastně bezbřehé. Nějak se ve mně setřely hranice všech mých zvyklostí, tradic a návyků, co se týká dodržování receptů a pracovních postupů, najednou se vše změnilo.

Od mých prvotních pomalých krůčků, kdy jsem nevěřila, že kombinace, např. mozzarelly, vajec a lněné mouky může vykouzlit sladkou buchtu nebo naopak slaný koláč. Postupně jsem si dodávala odvahy a lákalo mě vyzkoušet přípravu netradiční přílohy jako dýňové pyré nebo květákovou rýži nebo dokonce péct domácí chléb z mandlové mouky a psyllia.

Nechávala jsem se inspirovat internetem, kde se objevilo mnoho krásných a zajímavých receptů a já dostala touhu všechny vyzkoušet. Ze začátku jsem se receptů přesně držela z obavy, aby se dílo povedlo. S přibývajícími zkušenostmi jsem si dodala odvahy a pustila jsem se do vlastní tvorby receptů, které zcela záležely na mé náladě, dostupných surovinách a vlastní kreativitě. Tam jsem se prostě našla a toto mé nadšení trvá dodnes.

V současné době je po nízko-sacharidové stravě velká poptávka. Proto jsem ve své restauraci začala nabízet jedno hotové low carb jídlo denně. Což příznivci tohoto stravování velice oceňují a mám z toho velkou radost.

Další poptávka způsobila, že připravuji do karlovarských kaváren low carb dezerty. Setkávám se s tím, že tyto dezerty konzumují nejen celiaci (protože LC je přirozeně bezlepková), ale i diabetici, kteří se měří před a po konzumaci a zjišťují, že hladina cukru v jejich krvi nestoupla. Tak jsem pod jejich přísným a změřitelným dohledem.  Tak je pro mne dodržování pravidel a surovin pro nízko-sacharidového stravování zásadní.

Poptávka a zájem o low carb stravu mě přiměla uspořádat přednášky s ochutnávkou a také vánoční workshopy. Zájemkyně uvítaly tuto možnost zkusit si vyrobit tak trochu jiné cukroví.

Ale to hlavní, co mě těší, dělá radost a je to pro můj život nutností, je kreativita. Ta přišla tak nějak ruku v ruce s výrobou mých LC dortů na objednávku a dezertů do kaváren.

Je to tak trochu logické, ale mě to zcela pohlcuje a těší mě, že inspirativní část mé osobnosti si našla to své pravé uplatnění a vášeň, která ve mě rezonuje každý den.

Cítím, že jediným limitem a hranicí v mé tvorbě je můj strach a ten má pro strach uděláno. ☺ ☺  Vše máme ve svých rukách…

 

 

 

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat, motivovat a posouvat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů