VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová kuchařka

Velikonoční vaječný dort

Tento vaječný dort s efektním zeleným korpusem z dýňové mouky přinese do vaší kuchyně trochu změny v porovnání s klasickou vaječnou tlačenkou. Co říkáte?

Recept

Korpus:

  • 2 vejce
  • 1 mozzarella (125 g)
  • 60 g dýňová zelená mouka nebo mandlová mouka
  • 60 g kokosová mouka
  • špetka soli

Vaječná náplň:

  • 5 vajec vařených na tvrdo
  • 300 g nakládané zeleniny bez cukru včetně nálevu

(okurky, celer, mrkev, hrášek)

  • 3 kyselé okurky
  • 100 g šunky na kostičky
  • 100 g majonézy
  • 60 g tvarohu
  • 1 lžička sladidla xylitol
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 30 g želatiny

Postup – korpus

Mozzarellu bez nálevu rozmixujeme s vejci, přidáme sůl a mouky. Dýňová mouka vytvoří krásnou zelenou barvu, pokud jí nemáte, můžete použít mandlovou, či jinou semínkovou mouku.

Smícháme v sekáčku a vytvoříme drobivé těsto, která přendáme do dortové formy o průměru 20 cm pokryté pečícím papírem. Těsto přitlačíme rukama na dno. Pečeme cca 10 minut na 180 °C.

Drobenkové těsto na korpus

Těsto do formy namačkáme do roviny.

Postup – vaječná náplň

Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku, okurky a kyselou zeleninu s nálevem a promícháme. Spojíme vše s majonézou a tvarohem. Ochutíme solí, octem, pepřem a také sladidlem, aby se vyrovnala kyselá chuť nakládané zeleniny.

Vaječná směs
Ztuhlý vaječný dort

Želatinu v mističce rozmícháme s 1 dl vody a v mikrovlnné troubě na 1 minutu rozpustíme. Ještě teplou želatinu dáme do vaječné směsi (5 lžic želatiny si odložíme stranou), mícháním spojíme a vlijeme do dortové formy.

Na 10 minut dáme dort vychladit. Po utuhnutí povrchu na něj rozložíme okurky a feferony na ozdobu a polejeme odloženou želatinou. Opět dáme vychladit na 2 hodiny do lednice.

Ozdobený vaječný dort

S tímto receptem jistě své rodině uděláte radost nejen na Velikonoce.

Pokud chcete více jarních receptů, tak inspiraci najdete v mé velikonoční kuchařce low carb:

Dobrou chuť!

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů