3) Stevie sladká a stevie cukrová
Komplex látek obsažených ve stevii je asi 15-30x sladší než řepný cukr. Extrakt stevie sladké je cca 300x sladší než řepný cukr (10g odpovídá 3 Kg). Hlavní látka mající tuto vlastnost je steviosid, jenž je v suchých listech zastoupen asi z 8%.
Stevie sladká je vzrůstu do 50cm. Je to teplomilná trvalka rostoucí od 9 stupňů Celsia výše. Množí se nejlépe řízkováním. V zemích kde roste se jedná o rostlinu, která velmi rychle splaňuje. Stevie sladká má původ v Paraguayi a Brazílii, kde je používána jako tradiční přírodní medicína domorodého obyvatelstva. Paraguayskými indiány je užívána jako univerzální sladidlo a především ke slazení byliných čajů (yerba maté). Díky téměř nulové energetické hodnotě bývá tam kde je povolena užívána diabetiky.
Zatím nebyl zaznamenám případ alergické reakce.