VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová kuchařka

Jak na low carb v nemocnici

Moje zkušenost – pobyt v nemocnici a low carb.
Nedávno jsem se vrátila z nemocnice FN Plzeň Lochotín po 4 dnech pobytu. Operace se zdařila a výkony lékařů a sester musím jedině pochválit. Přestože jsou neustále pod tlakem, tak svou práci odvádějí precizně, za což jsem jim vděčná. Taky jsem byla ukázněným a poslušným pacientem.

S pobytem v nemocnici mám trochu zkušenost, tak jsem se velice pečlivě připravila na to, jak se zde mohu stravovat. Nízko-sacharidové vlně „jedu“ osobně skoro dva roky, tak mám již natrénováno, že o svém jídle přemýšlím dopředu a hodně plánuji. O to více, když mě čeká pobyt mimo domov.

Pokud by vás zajímaly mé nápady, jak tuto situaci řešit, tak si můžete stáhnout zdarma můj eBook: Low carb na cestách ZDE.

Ani tentokrát jsem svou přípravu nepodcenila. Jednoduše jsem si navařila dopředu dle svého eBooku s přihlédnutím k tomu, že jídlo budu konzumovat postupně a bude možné ho uchovávat v lednici. Takže vybavena jsem byla dokonale. Jednalo se převážně o přílohy, které by se daly doplnit nemocniční nabídkou.
Připravila jsem si:
semínkové krekry z mozzarelly jako náhražku chleba
– neplněnou roládu z grusetek /buď jsem jí krájela na nudličky nebo i vcelku/, nahradila mi přílohu k masu
uzený pařený sýr, který dlouho vydrží v případě, kdy by snídaně nenabízela žádnou low carb možnost
zásobu zeleniny, které je v nemocnici vždy nedostatek
proteinové tyčinky byly spíš jako pochoutka pro sestřičky a ukázka pro ty, co nevěří, že se dá zamlsat i bez použití cukru. Šířím kolem sebe povědomí o low carb stravě, tak mám po ruce vždy důkaz. Nezastírám, že mě tyčinky také jednou zachránily od hladu.

V průběhu příjmu na oddělení se vás sestra ptá, jakou máte dietu. Při první zkušenosti jsem se přihlásila k bezlepkové dietě, která se mi zdála nejblíže té nízko-sacharidové. Ó jak jsem se mýlila. Fasovala jsem jako přílohu 2 x denně 5 plátků bílého bezlepkového chleba ve vakuu. Protože jsem ho nejedla, ale bylo mi to líto vyhazovat, tak jsem ho přivezla domů, ale i můj muž tento trvanlivý chléb odmítl jíst.

Při této poslední návštěvně nemocnice jsem se vyloženě ptala na nízko-sacharidovou dietu. Sestra na přijmu byla velice vstřícná a dlouho řešila s dietní sestrou nejvhodnější alternativu, až doporučili diabetickou dietu č. 9. s dávkováním 150 -250 g sacharidů, což je pro low carb stravu také velmi vysoké číslo. V praxi to znamenalo, že ostatní pacientky s běžnou stravou označovanou jako dieta racionální č. 3 dostaly dva bílé rohlíky a já jeden za to celozrnný. ☺☺

Takže dle mého názoru není žádná vhodná alternativa pro pacienta s nízko-sacharidovou stravou. Musíme se postarat sami, abychom se stravovali dle našich zásad, pokud se v průběhu nemocničního pobytu nechcete své stravy vzdát.

Ano existují případy, kdy preferujete váš aktuální zdravotní stav a stravu moc neřešíte. Pokud pobyt není dlouhodobý, tak i takto to lze přežít a po návratu opět naskočit do low carb stravy. Důležité je, že se máte vytýčenou cestu kam vrátit a následovat své stravovací zásady jako před pobytem v nemocnici. Tělo se opět nastartuje.

Dle mé zkušenosti máme jen několik variant

1/ připravit si přílohové jídlo a zeleninu z domova a jíst maso z nemocniční nabídky. Dle mé zkušenosti nebylo špatné a někdy i překvapivě chutné. Ovšem o jeho nutriční vyváženosti by se dalo diskutovat.
2/ zajistit si pravidelný přísun potravin z domova, které odpovídají low carb stravě
3/ poslední alternativa je úžasná  facebooková aktivita skupiny lidí, které spojuje low carb stravování a jmenuje se Lowcarb do nemocnic. Je zdarma a je založena na dobrovolné aktivitě registrovaných členů, kteří doma navaří a osobně přinesou zdravé LC jídlo pacientovi, který touto cestou požádá o pomoc. Zdá se mi to úžasné, kdy i strava může lidi spojovat.

Přeji vám hodně zdraví a ať tyto starosti nemusíte řešit často. Pokud se ale do této situace dostanete, tak už máte alternativy, ze kterých si můžete vybrat.

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Leni, jste zlatá, zkušenosti se opravu můžou hodit. Já jsem na podzim byla ve stejné nemocnici v kantýně, tam se opravdu nedalo low carb koupit nic, ani to, co by se naší stravě aspoň trochu podobalo. Bohužel ani žádné jiné trochu racionální stravě…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů