VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA
Nízkosacharidová kuchařka
Když už jsem z těch Karlových Varů, tak kdo jiný by měl vymyslet low carb verzi karlovarských knedlíků.
Pustila jsem se do toho s velkým nadšením. Dlouho jsem přemýšlela, jak vytvořit struktůru, která je pro tento knedlík typická, až jsem přišla na směs bylinek, smažené cibulky a veřených vajec.
Mozzarellu rozmixujeme s vejci a přidáme mandlovou a slunečnicovou mouku s kurkumou, směs nám zhoustne, ale ještě to není dostatečné. Přidáme sůl, pepř, nasekané bylinky, vařené vejce na kostičky, nastrouhanou syrovou cuketu a mrkev na drobno a smaženou cibulku.
Nakonec přimícháme jednu lžičku xyntanové gumy v prášku. Xantanová guma vytvoří patřičnou lepivost, která nám v bezlepkových surovinách chybí. Používám také guvarovou gumu, která má podobné vlastnosti. Jsou běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou.
Připravíme si delší fólii, na střed dáme část těsta, upravíme do tvaru knedlíku a zabalíme jako velký bonbón. Držíme fólii u obou koncích těsta a rolujeme pohybem dopředu v úhledný a těsný balíček. Aby se nám konce fólie nerozbalovaly při vaření, přehneme je a připevníme ke knedlíku ještě jednou fólií, která nám knedlík utěsní.
Vaříme cca 40 minut a pravidelně knedlíky otáčíme, aby se provařily rovnoměrně.
Po vyjmutí z vody jsou ještě hodně měkké, tak upravíme tvar knedlíku a necháme vystydnout. Nejlépe do druhého dne. Knedlíky, které mají hezkou barevnou strukturu, nakrájíme za studena a ohřejeme v páře nebo v mikrovlnné troubě.
Na barevnou struktůru:
Mozzarellu a vejce rozmixujeme a přidáme ostatní ingredience. Postup je popsán výše.
Pokud vás tento recept zaujal, tak se podívejte na e-shop Leny inspirace, kde najdete mé kuchařky.
Doporučuji Rychlovky pro low carb lenochy, kde jsou slané i sladké recepty. E-shop ZDE.