VELIKONOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová kuchařka

Karlovarský knedlík low carb

Když už jsem z těch Karlových Varů, tak kdo jiný by měl vymyslet low carb verzi karlovarských knedlíků.

Pustila jsem se do toho s velkým nadšením. Dlouho jsem přemýšlela, jak vytvořit struktůru, která je pro tento knedlík typická, až jsem přišla na směs bylinek, smažené cibulky a veřených vajec.

Mozzarellu rozmixujeme s vejci a přidáme mandlovou a slunečnicovou mouku s kurkumou, směs nám zhoustne, ale ještě to není dostatečné. Přidáme sůl, pepř, nasekané bylinky, vařené vejce na kostičky, nastrouhanou syrovou cuketu a mrkev na drobno a smaženou cibulku.

Nakonec přimícháme jednu lžičku xyntanové gumy v prášku. Xantanová guma vytvoří patřičnou lepivost, která nám v bezlepkových surovinách chybí. Používám také guvarovou gumu, která má podobné vlastnosti. Jsou běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou.

Připravíme si delší fólii, na střed dáme část těsta, upravíme do tvaru knedlíku a zabalíme jako velký bonbón. Držíme fólii u obou koncích těsta a rolujeme pohybem dopředu v úhledný a těsný balíček. Aby se nám konce fólie nerozbalovaly při vaření, přehneme je a připevníme ke knedlíku ještě jednou fólií, která nám knedlík utěsní.

Vaříme cca 40 minut a pravidelně knedlíky otáčíme, aby se provařily rovnoměrně.

Po vyjmutí z vody jsou ještě hodně měkké, tak upravíme tvar knedlíku a necháme vystydnout. Nejlépe do druhého dne. Knedlíky, které mají hezkou barevnou strukturu, nakrájíme za studena a ohřejeme v páře nebo v mikrovlnné troubě.

Recept na LC karlovarské knedlíky:  

  • 250 g mozzarelly bez nálevu
  • 3 vejce
  • 100 g mandlové mouky ,  30 g slunečnicové mouky
  • 1 lžička kurkumy pro  její žlutou barvu a chuť
  • 1  lžička soli, špetka pepře
  • 1 lžička xantanové gumy v prášku / k dostání ve zdravé výživě /

Na barevnou struktůru:

  • půlka nastrouhané cukety a 1 strouhaná mrkev
  • 2 vařená vejce na kostičky
  • petržel sekaná na jemno a třeba i sušené bylinky co máte doma
  • 1 cibule osmažená do zlatova

Mozzarellu a vejce rozmixujeme a přidáme ostatní ingredience. Postup je popsán výše.

Pokud vás tento recept zaujal, tak se podívejte na e-shop Leny inspirace, kde najdete mé kuchařky.

Doporučuji Rychlovky pro low carb lenochy, kde jsou slané i sladké recepty. E-shop ZDE.

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů