VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA
Nízkosacharidová kuchařka
Myslím, že k jarním svátkům se kombinace vajec, špenátu a křehkého těsta náramně hodí. Jistě potěší každou návštěvu.
Všechny ingredience smícháme v kuchyňském robotu do kompaktního těsta, které se nelepí na stěny mísy.
Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na oleji, přidáme čerstvý špenát a dusíme až změkne. Mražený špenát důkladně vymačkáním zbavíme vody a přidáme k čerstvému. Dochutíme propasírovaným česnekem a solí.
Do špenátové směsi, kterou odstavíme ze sporáku, přidáme lněnou mouku (můžete použít i slunečnicovou či jinou ořechovou).
Nakonec vmícháme 2 vejce. Špenát musí byt hutnější, neměl by být řídký, eventuelně přidáme ještě mouku. Dáme vychladit.
Těsto rozválíme mezi 2 pečícími papíry na ovál, musí být větší než forma a rovnou ho vložíme i s papírem do formy na štolu.
Pozor těsto je křehké, mělo by být alespoň 5 mm tlusté i více. Při vkládání do formy se může trochu potrhat, ale vzhledem k tomu, že tato strana bude spodní, tak to nevadí.
Na těsto navrstvíme polovinu špenátu a naskládáme za sebou vařená vejce a pokryjeme zbytkem špenátu.
Opatrně překryjeme těstem, které nám přesahuje formu.
Pečeme na 170°C cca 20 minut.
Štolu pomocí pečícího papíru opatrně vyndáme z formy a necháme vychladnout.
Krájíme na řezy, kde nám vejce se špenátem vytvoří krásnou jarní barevnost.
Dobrou chuť!
Další inspiraci na zdravé vaření a pečení najdete v mých kuchařkách: zde E-shop Leny inspirace