VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová vánoční kuchařka

Low carb recept

Špenátová štola

Velikonoční špenátová štola low carb vás překvapí svojí jemnou chutí.

Myslím, že k jarním svátkům se kombinace vajec, špenátu a křehkého těsta náramně hodí. Jistě potěší každou návštěvu.

Recept:

Křehké těsto

  • 3 vejce
  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g  změklého másla
  • 50 g lněné mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžička soli nebo vegety
  • 1 prášek do pečiva

Všechny ingredience smícháme v kuchyňském robotu do kompaktního těsta, které se nelepí na stěny mísy.

Špenátová náplň

  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 250 g špenát mražený
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g lněné mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 4 vařená vejce

Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na oleji, přidáme čerstvý špenát a dusíme až změkne. Mražený špenát důkladně vymačkáním zbavíme vody a přidáme k čerstvému. Dochutíme propasírovaným česnekem a solí.

Do špenátové směsi, kterou odstavíme ze sporáku, přidáme lněnou mouku (můžete použít i slunečnicovou či jinou ořechovou).

Nakonec vmícháme 2 vejce. Špenát musí byt hutnější, neměl by být řídký, eventuelně přidáme ještě mouku. Dáme vychladit.

Těsto rozválíme mezi 2 pečícími papíry na ovál, musí být větší než forma a rovnou ho vložíme i s papírem do formy na štolu.

Pozor těsto je křehké, mělo by být alespoň 5 mm tlusté i více. Při vkládání do formy se může trochu potrhat, ale vzhledem k tomu, že tato strana bude spodní, tak to nevadí.

Na těsto navrstvíme polovinu špenátu a naskládáme za sebou vařená vejce a pokryjeme zbytkem špenátu.

Opatrně překryjeme těstem, které nám přesahuje formu.

Pečeme na 170°C cca 20 minut.

Štolu pomocí pečícího papíru opatrně vyndáme z formy a necháme vychladnout.

Krájíme na řezy, kde nám vejce se špenátem vytvoří krásnou jarní barevnost.

Dobrou chuť!

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů