VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová vánoční kuchařka

Vánoční perníčky

Moje nejpovedenější low carb těsto.

Dlouho jsem si myslela, že těsto na perníčky v low carb verzi asi nebude dobrý nápad, protože jsem si představovala krásně voňavé a hlavně lesklé perníčky od mé maminky.

Nakonec jsem se do nich pustíla s tím, že asi těžko dosáhnu mé představy, jak by měl perníček vypadat. Vonět může stejně, ale té struktury a hladkosti asi nedocílím a s tím jsem do toho šla.

Nakonec se mi přesně toto potvrdilo, ale těsto, které vzniklo bylo perfektní. Nelepilo se a bylo krásně kompaktní. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla k dekoraci perníčků pro vánoční razítka. Vloni jsem je odložila s tím, že na low carb měkká těsta je nemožné je použít. Hurá, tentokrát se to povedlo! ♥

To low carb pečení je stejně alchymie. Přestože do jednotlivých receptů používám podobné suroviny, tak se těsto chová vždy trochu jinak. A to je možná to, co mě na tomto pečení baví… nikdy nevíte, co z toho vyleze…, prostě je zde prostor pro hravost, jen se nesmíte bát.

Recept na perníčky

  • 80 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 4 vejce
  • 2 lžíce oříškového másla
  • 50 g čokoládového proteinu (není podmínkou)
  • 200 kokosové mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 80 g sladidla erythritol
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 0,2 dl smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru

V kuchyňském robotu zpracujeme všechny suroviny v pevné a krásně hladké těsto, které dáme uležet na 2 hodiny nebo do druhého dne do lednice.

Vychlazené těsto ručně promneme, aby trochu povolilo a vyválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo jako já mezi silikonovými pracovními deskami. Je dobré těsto posypat nějakou tmavší moukou, já jsem použila jemně mletou vlašsko-oříškovou, která na tmavém perníkovém těstě zcela zanikla. Například kokosová by byla moc vidět ve struktuře. Vyválíme placku na tloušťku cca na 5 mm.

S těstem se dobře pracovalo a hlavně nelepilo, což je podmínka pro použití razítek, pro která jsem se rozhodla. Do vyváleného těsta razítko obtiskne motiv, který současně i vykrojí.

Pečeme na plechu s pečícím papírem na 170 °C cca 10 minut.

Já mám takový osobní fígl, jak motiv v razítku více zvýraznit. Ještě teplé cukroví posypu sladidlem rozmixovaným v mixéru na moučku.

Potom rychlými tahy prstem sladidlo rozetřu tak, aby se bílá moučka zachytila ve vytlačeném vzoru. Natočila jsem vám krátké video, jak to dělám. Musí se ale pracovat rychle. Jakmile cukroví vystydne, už se nedocílí tak pěkného efektu.

Perníčky jsem také vykrajovala jako kytičky, které jsem spojila LC marmeládou. Před slepením jsem si vrchní část opět posypala rozmixovaným sladidlem, vytvoří to hezčí dojem.

Přeji krásné a voňavé Vánoce

Vaše Leny♥

 

Pokud hledáte inspiraci na vánoční pečení, tak mrkněte na moji kuchařku:

K vánoční kuchařce low carb tudy!

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů