VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA
Nízkosacharidová kuchařka
Velikonoce jsou mými oblíbenými svatky, mám ráda, když se příroda opět probouzí a já mohu bylinky na své pečení najít na své zahradě.
Tradiční velikonoční nádivka se dá připravit i v nízkosacharidové verzi a myslím, že jí to vůbec neubírá na chuti, právě naopak. LC chléb, jako náhrada za běžně používané pečivo do nádivky, je velice rychlý a část si ho můžete ponechat i k běžné konzumaci.
Jako první si připravíme chléb.
Oddělíme žloutky a bílky ze kterých vyšleháme hustý sníh. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, ocet, všechny mouky, slunečnicová semínka, kurkumu, sůl a nakonec prášek do pečiva. Kurkumu přidávám z důvodu, aby se těsto hezky obarvilo do žluta. Slunečnicová mouka totiž způsobuje, že je těsto šedé, tak to kurkuma vylepší a navíc je zdravá. Je dobrá na trávení a řadí se mezi superpotraviny.
Jakmile do sněhu přidáme ostatní suroviny, tak nám sníh spadne. Není třeba se toho obávat. Prášek do pečiva nám při pečení těsto opět nadlehčí a tím mírně nakyne.
Těsto přendáme do formy, kterou vysteleme pečícím papírem.
Pečeme na 170 °C 40 minut. Chléb necháme vystydnout.
Mezitím si umyjeme a v utěrce vysušíme zelené bylinky, které nasekáme na drobno. Cibule nakrájíme na kostičky a na oleji osmažíme do hněda. Také uzené maso a vejce na tvrdo nakrájíme na větší kostky. Pro barvu jsem přidala i trochu nepálivé feferonky.
Vychladlý chléb nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem a přidáme rozšlehaná vejce. Přisypeme ostatní nakrájené suroviny, parmazán a sůl s kořením. Muškátový oříšek nádivku krásně provoní.
Nádivku jemně promícháme a přendáme do formy s pečícím papírem na dně.
Pečeme na 170 °C 15 minut.
Hotovou nádivku necháme vychladnout a krájíme na řezy.
Přeji vám krásné velikonoční svátky. ♣
Tento recept bude součástí mé velikonoční kuchařky.
Krátké video zde: https://youtu.be/fD2d1y4G1mU
Další inspiraci na zdravé vaření a pečení najdete v mých kuchařkách: E-shop Leny inspirace