Velikonoční nádivka

Velikonoce jsou mými oblíbenými svatky, mám ráda, když se příroda opět probouzí a já mohu bylinky na své pečení najít na své zahradě.

Tradiční velikonoční nádivka se dá připravit i v nízkosacharidové verzi a myslím, že jí to vůbec neubírá na chuti, právě naopak. LC chléb, jako náhrada za běžně používané pečivo do nádivky, je velice rychlý a část si ho můžete ponechat i k běžné konzumaci.

Nízkosacharidový chléb na nádivku

  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g lněné mouky
  • 50 g slunečnicové mouky
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 5 vajec
  • 50 g másla
  • 1 lžička octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 prášek do pečiva

Suroviny na nádivku

  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 5 vajec rozšlehat
  • 130 g uzeného masa
  • medvědí česnek
  • petržel, mladé kopřivy, pažitka
  • 50 g parmazánu nebo strouhaného sýra
  • 2 cibule
  • 2 dl mléka
  •  1/2 lžičky soli, pepře a strouhaného muškátového oříšku

Jako první si připravíme chléb.

Oddělíme žloutky a bílky ze kterých vyšleháme hustý sníh. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, ocet,  všechny mouky, slunečnicová semínka, kurkumu, sůl a nakonec prášek do pečiva. Kurkumu přidávám z důvodu, aby se těsto hezky obarvilo do žluta. Slunečnicová mouka totiž způsobuje, že je těsto šedé, tak to kurkuma vylepší a navíc je zdravá. Je dobrá na trávení a řadí se mezi superpotraviny.

Jakmile do sněhu přidáme ostatní suroviny, tak nám sníh spadne. Není třeba se toho obávat. Prášek do pečiva nám při pečení těsto opět nadlehčí a tím mírně nakyne.

Těsto přendáme do formy, kterou vysteleme pečícím papírem.

Pečeme na 170  °C  40 minut. Chléb necháme vystydnout.

Mezitím si umyjeme a v utěrce vysušíme zelené bylinky, které nasekáme na drobno. Cibule nakrájíme na kostičky a na oleji osmažíme do hněda. Také uzené maso a vejce na tvrdo nakrájíme na větší kostky. Pro barvu jsem přidala i trochu nepálivé feferonky.

Vychladlý chléb nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem a přidáme rozšlehaná vejce. Přisypeme ostatní  nakrájené suroviny, parmazán a sůl s kořením. Muškátový oříšek nádivku krásně provoní.

Nádivku jemně promícháme a přendáme do formy s pečícím papírem na dně.

Pečeme na 170 °C 15 minut.

Hotovou nádivku necháme vychladnout a krájíme na řezy.

Přeji vám krásné velikonoční svátky. ♣

Tento recept bude součástí mé připravované LC velikonoční kuchařky.

Krátké video zde:    https://youtu.be/fD2d1y4G1mU

 

 

 

 

 

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat, motivovat a posouvat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů