VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA
Nízkosacharidová kuchařka
Vánoční pečení je krásná tradice na kterou se vždy těším, ale také mě trochu stresuje. Stane se to, když nemám jasný plán, co budu péct a hlavně, kdy to budu péct.
Každý rok se to opakuje, hledám ve své paměti, kterým druhem cukroví mám vlastně začít svoje letošní vánoční pečení.
Prožívala jsem to stejně i v době, když jsem ještě pekla z bílé mouky a nezměnilo se to ani dnes, když už peču jen z low carb surovin. Prostě vždy začínám znovu.
Tak jsem si řekla dost a pustila se do vypracování jasného přehledu.
Všechny tyto informace jsem zapracovala do své kuchařky:
Tak trochu jiné Vánoce – low carb, zde najdete odpovědi na tyto časté dotazy.
Nyní bych chtěla informace obsažené v kuchařce trochu rozšířit.
Traduje se, že se začíná
V low carb pečení to můžeme následovat. Protože dle mých několikaletých zkušeností s pečením cukroví pro veřejnost se v zásadě neliší chování upečeného LC cukroví od cukroví z bílé mouky. Ze začátku jsem se trochu bála, že by se mohlo drobit či ztvrdnout, ale nemám tyto osobní zkušenosti.
Jakými druhy cukroví začít?
Nejlépe cukrovím bez náplně, které se musí uležet jako jsou perníčky, pracny a sušenky
Pečeme vanilkové rohlíčky, bílkové pusinky, linecké cukroví na pozdější slepování krémy
Nyní přichází čas na cukroví slepované marmeládou, namáčené v čokoládě nebo s bílkovou polevou
Blížíme se do finále, tak plníme košíčky, můžeme již použít i žloutkové či smetanové krémy a připravujeme nepečené cukroví
V papírové krabici vystlané ubrousky a alobalem, aby se měla přebytečná vlhkost kam vsáknout. Uložit jí můžeme do chladnější spíže nebo na krytý balkón.
Lehké cukroví z vaječných bílků jako jsou pusinky, pavlovy nebo kokosové bílkové pečivo potřebují naopak skladovat v suchu. Rozhodně ne do lednice ani do nádob z plastu nebo plechu, vhodnější jsou papírové krabice.
Tento druh cukroví se může začít kazit jako první, tak s jejich přípravou začněte co nejpozději a je třeba je uchovávat v uzavíratelných plastových krabicích v lednici. Dno krabice opět pokryjte ubrousky pro odvod vlhkosti.
Některé druhy cukroví se dají připravit předem a uskladnit v mrazáku. Mám dobrou zkušenost s kokosovými kuličkami, které jsou vyrobené z kokosového mléka, sladidla a strouhaného kokosu. Také se dají mrazit čokoládové pralinky plněné tukovou náplní.
Vánoční čas má být takové krásné zastavení a zavnímání sváteční atmosféry. Proto se nenechte vykolejit tím, že si dáte vysoká předsevzetí, že letos připravíte hodně druhů cukroví, aby byla rodina spokojená.
Dá se to zjednodušit tak, že si připravíte dvojitou či trojitou dávku z jednoho osvědčeného receptu (v mé kuchařce ho nazývám univerzální těsto).
Pak těsto stačí rozdělit na 2-3 díly a z každého dílu udělat jiné cukroví, například jedno dát do formiček, druhé vyválet, vykrajovat a slepit a ze třetího udělat kuličku a vmáčknout do ní mandli. Je to snadné a rychlé a za chvíli vykouzlíte 3 krásné druhy cukroví.
Komu by změna tvaru nestačila, tak před vychlazením těsta může do jednolivých dílů zapracovat surovinu navíc, jako například skořice nebo kokos.
Neberte pečení cukroví jen jako povinnost, ale jako milou vánoční tradici.
Pokud chcete více rad a receptů najdete je v mé vánoční kuchařce.
Nezapomeňte, že tu nejlepší vánoční atmosféru si musíte vytvořit sami v sobě.
Krásné a zdravé Vánoce od srdce přeje
Vaše Leny
Děkuji, je to od Vás hezké a milé, přeji Vám hodně pohody a hezkých zážitků v době adventu, ať se Vám vše podaří a mysl a láska jsou Vám nakloněny.Alena