VÁNOČNÍ LOW CARB KUCHAŘKA

Nízkosacharidová vánoční kuchařka

Vánoční low carb pečení

Kdy začít péct LC cukroví je častá otázka.

Vánoční pečení je krásná tradice na kterou se vždy těším, ale také mě trochu stresuje. Stane se to, když nemám jasný plán, co budu péct a hlavně, kdy to budu péct.

Každý rok se to opakuje, hledám ve své paměti, kterým druhem cukroví mám vlastně začít svoje letošní vánoční pečení.

Prožívala jsem to stejně i v době, když jsem ještě pekla z bílé mouky a nezměnilo se to ani dnes, když už peču jen z low carb surovin. Prostě vždy začínám znovu.

Tak jsem si řekla dost a pustila se do vypracování jasného přehledu.

  • Například, kterými druhy cukroví začít své vánoční pečení, aby se mi do Vánoc uleželo a nehrozilo, že naopak ztvrdne.
  • Jaké mouky a suroviny použít.
  • Jak pracovat s těstem bez lepku, které se chová tochu jinak.

Všechny tyto informace  jsem zapracovala do své kuchařky:

Tak trochu jiné Vánoce – low carb, zde najdete odpovědi na tyto časté dotazy.

Nyní bych chtěla informace obsažené v kuchařce trochu rozšířit.

Vánoční cukroví má svá specifika:

  • pečeme dlouho dopředu
  • důležitý je výběr surovin které použijeme
  • cukroví musí vydržet několik týdnů a stále být poživatelné
  • výběr krémů do náplní musíme také důkladně promyslet, kdy plnění raději odložíme na dobu těsně před svátky nebo použijeme tukové náplně jako je čokoláda nebo oříšková či kokosová másla
  • nepečené cukroví připravujeme těsně před Vánocemi
  • pečeme druhy cukroví, které jsou v rodině oblíbené
  • vyzkoušejte i nějaký nový zajímavý recept, myslím si, že s přechodem na low carb pečení jsme si všichni užili ten krásný proces tvoření z nových surovin a také netradiční postupy. Nevím jak vy, ale já si to stále užívám a moc mě to baví.

Kdy začít péct?

Traduje se, že se začíná

  • 1. adventní víkend.

V low carb pečení to můžeme následovat. Protože dle mých několikaletých zkušeností s pečením cukroví pro veřejnost se v zásadě neliší chování upečeného LC cukroví od cukroví z bílé mouky. Ze začátku jsem se trochu bála, že by se mohlo drobit či ztvrdnout, ale nemám tyto osobní zkušenosti.

Jakými druhy cukroví začít?

Nejlépe cukrovím bez náplně, které se musí uležet jako jsou perníčky, pracny a sušenky

  • 2. adventní víkend.

Pečeme vanilkové rohlíčky, bílkové pusinky, linecké cukroví na pozdější slepování krémy

  • 3. adventní víkend.

Nyní přichází čas na cukroví slepované marmeládou, namáčené v čokoládě nebo s bílkovou polevou

  • 4. adventní víkend.

Blížíme se do finále, tak plníme košíčky, můžeme již použít i žloutkové či smetanové krémy a připravujeme nepečené cukroví

Jak cukroví skladovat?

V papírové krabici vystlané ubrousky a alobalem, aby se měla přebytečná vlhkost kam vsáknout. Uložit jí můžeme do chladnější spíže nebo na krytý balkón.

Kokosky a bílkové sněhové pusinky

Lehké cukroví z vaječných bílků jako jsou pusinky, pavlovy nebo kokosové bílkové pečivo potřebují naopak skladovat v suchu. Rozhodně ne do lednice ani do nádob z plastu nebo plechu, vhodnější jsou papírové krabice.

Nepečené cukroví a cukroví plněné krémy

Tento druh cukroví se může začít kazit jako první, tak s jejich přípravou začněte co nejpozději a je třeba je uchovávat v uzavíratelných plastových krabicích v lednici. Dno krabice opět pokryjte ubrousky pro odvod vlhkosti.

Mražení cukroví

Některé druhy cukroví se dají připravit předem a uskladnit v mrazáku. Mám dobrou zkušenost s kokosovými kuličkami, které jsou vyrobené z kokosového mléka, sladidla a strouhaného kokosu. Také se dají mrazit čokoládové pralinky plněné tukovou náplní.

Vánoční čas má být takové krásné zastavení a zavnímání sváteční atmosféry. Proto se nenechte vykolejit tím, že si dáte vysoká předsevzetí, že letos připravíte hodně druhů cukroví, aby byla rodina spokojená.

Dá se to zjednodušit tak, že si připravíte dvojitou či trojitou dávku z jednoho osvědčeného receptu (v mé kuchařce ho nazývám univerzální těsto).

Pak těsto stačí rozdělit na 2-3 díly a z každého dílu udělat jiné cukroví, například jedno dát do formiček, druhé vyválet, vykrajovat a slepit a ze třetího udělat kuličku a vmáčknout do ní mandli. Je to snadné a rychlé a za chvíli vykouzlíte 3 krásné druhy cukroví.

Komu by změna tvaru nestačila, tak před vychlazením těsta může do jednolivých dílů zapracovat surovinu navíc, jako například skořice nebo kokos.

Prostě s cukrovím se dá hrát do nekonečna. Podle mě je nejdůležitější si pečení užívat třeba i s členy vaší rodiny a nebrát to jen jako povinnost, ale jako milou vánoční tradici.

Pokud chcete více rad a receptů najdete je v mé vánoční kuchařce.

 

Nezapomeňte, že tu nejlepší vánoční atmosféru si musíte vytvořit sami v sobě.

 

Krásné a zdravé Vánoce od srdce přeje

Vaše Leny

 

 

 

Lenka Čermáková
Jsem nadšená kuchařka low carb dezertů a především propagátorka zdravého jídla. Chci vás inspirovat a motivovat. Můj příběh naleznete zde: >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů